martes, 12 de junio de 2012

Campo de la Cebada (Madrid)











Un projecte veïnal al barri de La Latina de Madrid, que és un model de reactivació de solars buits.

El Campo de la Cebada és un solar de 5.500 metres quadrats al barri de la Latina de Madrid, que una sèrie d'entitats veïnals i ciutadanes gestionen com a lloc de trobada i d'activitats des de l'any 2010, després de l'enderroc del Polideportivo de La Latina. Els col·lectius Exyzt i Basurama van donar la idea als veïns que el solar tenia potencial artístic i social. Hi ha actualment varis projectes en marxa d'aquest tipus, a l'Estat espanyol, com per exemple el Solar Corona a València, o el solar Germanetes a Barcelona... Per la seva dinàmica d'activitats, que van des dels horts, a esports, tallers, activitats infantils, grafitis, cicles de cinema, "comicodromos" i sessions de cantautors (els diumeges al matí), el Campo de la Cebada és actualment un espai molt popular i conegut per tota la ciutat. Inclús ha esdevingut un lloc cool (una de les últimes activitas és una passarela d'alta costura), tant com altres espais culturals nous de Madrid, allunyats del model de centre cívic o de museu, i amb un funcionament més obert i amb propostes més innovadores i experimentals, com poden ser el Matadero, un centre de creació contemporània públic, o la Tabacalera, al barri de Lavapies, un Centre Social Autogestionat.

El Campo de la Cebada té en compte, com expliquen als Antecedents Històrics del seu web, el passat de l'espai urbà on ara hi ha el solar reactivat, que havia estat tradicionalment un lloc d'encreuaments, trobades, multituds i mercadillos temporals, i que després va ser on es construiria un mercat modernista (el mercat central de Madrid) i posteriorment un de major, amb cúpules de formigó (Mercado de la Cebada), i al costat el poliesportiu ara desaparegut. També estan al cas dels plans de futur de l'Ajuntament, que actualment els ha cedit el solar però vol privatitzar-lo, i fer gran superfície comercial al mercat. Com a entitats que donen suport al projecte, hi ha vàries AMPAs, associacions veïnals i associacions culturals del barri on s'ubica, a més del Departament de Psicologia Social i Metodologia de la Universitat Autònoma de Madrid.  

L'interès de la seva pàgina web està en la simplicitat de les presentacions i els continguts, en que és una eina de gestió del calendari de les activitats, dirigida a usuaris i artistes, i en que conté un dossier que resumeix molt bé la història urbana de l'espai, així com un dossier de premsa on seguir els capítols del projecte veïnal, i les seves implicacions polítiques. Pot ser útil per a projectes similars. A Barcelona, per exemple, properament, veurem alguna cosa semblant? O veurem abans l'Eurovegas?  



No hay comentarios:

Publicar un comentario