lunes, 25 de junio de 2012

LES AMIS DE XENAKIS


"Music  architecture ”.


Iannis Xenakis (1922-2001) va ser, per sobre de tot, un dels creadors més fecunds i originals del s.XX. No resulta una tasca fàcil etiquetar-lo així com tampoc resulta senzill adjudicar-li una disciplina (o professió, entesa convencionalment) determinada. Xenakis va trobar en el coneixement de camps molt diversos els arguments i les veritats que van donar sentit a la globalitat dels seus treballs. Defugint l'especialització alienant del s.XX Xenakis aposta insistentment per una formació pluridisciplinària. Diu en una entrevista a la televisió alemanya (amb pianista Volker Banfield i el matemàtic Heinz-Otto Peitgen; l'any 1945):

Crec que la millor manera de produir persones civilitzades, persones cultes, és potser tenir diferents feines. No només una. Odio ser només un músic, m’hagués agradat ser també un arquitecte i ser també alguna altra cosa. Potser, per què no, un matemàtic. Potser és massa tard per a ser un matemàtic... Crec que és molt important. Perquè un domini es reflexa en l’altre tot enriquint-lo.”
(Veure l'entrevista a youtube. PART1 PART2)


Malgrat les seves idees defugen les etiquetes i els encasellaments una evidència és ben clara: va exercir com a arquitecte i va treballar al al cèlebre taller del carrer de Sèvres amb Le Corbusier. Malgrat això i malgrat haver intervingut activament en la concepció i construcció d'alguns dels edificis més representatius del segle XX, la presència de Xenakis en l'àmbit acadèmic és mínima. Representa, clarament, la figura antagònica del paradigma d'arquitecte actual. Tal vegada per això i per la llibertat i compromís de les seves idees pugui resultar un personatge incòmode.
Malgrat la complexitat del personatge, representa una sort de referent pels qui trobem en l'arquitectura un vincle antic entre la ciència, la tecnologia, l'art i el compromís amb l'home.


Les amis de Xenakis, una associació sense ànim de lucre que vela per la conservació i difusió del seu llegat, ofereix, en format web, la possibilitat d'accedir a una gran quantitat d'informació sobre el personatge, gairebé sempre, de molt interès. Entre biografies, audicions, vídeos, entrevistes i altres referències trobem una pestanya dedicada a l'actualitat. Malgrat el web és concebut, principalment, com un espai de consulta, aquesta secció informa regularment de les activitats i esdeveniments de la programació cultural relacionats Xenakis. Ja siguin promoguts per l'associació de Les amis de Xenakis o per altres iniciatives.


Pels qui intueixin en l'arquitectura la remor de fons de la música, aquesta web, així com el seu protagonista, resultarà un descobriment fascinant. Per la resta, no. 
.J

No hay comentarios:

Publicar un comentario