miércoles, 27 de junio de 2012

ESTA ES UNA PLAZA


operarios del espacio público”



















Són:
Andre Albuquerque – arquitecte
Cristina Braschi – arquitecta
Jerome Gottardi – arquitecto
Laura Riera – ciències ambientals
Nuria Navarro – biòloga
Olga de Marco – dissenyadora industrial
Remedios Vincent – belles arts
Roberta de Nanni – arquitecta


Una altra ciutat és possible. Una ciutat on l'absurd legal que deixa a famílies sense llar i recolza l'existència de solars i cases buides no hi te cabuda. Aquestes sentències, tot i encoratjadores, resulten, per molts, utopies. Accions com les que narra aquest bloc són incitacions pràctiques que conviden als escèptics a recuperar l'esperança i les ganes de lluitar per una ciutat millor (i, per tant, per un futur millor). Si més no, més justa i saludable.


Avui ESTA ES UNA PLAZA, quatre anys enrere, no. Un grup de joves amb formació universitària (faig aquesta puntualització, molt a pesar meu, per evitar els atacs que usualment es dirigeixen als joves amb iniciatives i inquietuds d'aquesta naturalesa) van descobrir un solar buit al barri de Lavapiés (Madrid) que portava trenta anys tancat i en desús. Després d'avaluar l'estat dels espais públics del barri i ratificar que la situació era clarament deficitària; i d'escoltar la veu del poble mitjançant un procés participatiu obert, van convenir que la parcel·la del carrer Fourquet n24 exigia ser replantejada. I que, duran el temps que seguis en desús, el veïnat tenia tot el dret a utilitzar-la per satisfer les necessitats urbanes que el barri no resolia.
Primer l'ocupació, desprès el sanejament, tot seguit l'autoconstrucció amb materials i elements reciclats; i, finalment, l'obertura al barri sota el nom de ESTA ES UNA PLAZA. Desprès d'un llarg procés reivindicatiu, el col·lectiu va aconseguir la cessió temporal de la parcel·la. Actualment és considerada com un solar autogestionat pels veins. Malgrat això, al marge dels termes legals, és per tots ells una plaça.


Al blog s'hi pot trobar la presentació del col·lectiu, una crònica detallada del proces (carregada d'imatges), l'estat legal actual del solar i, entre altres, el seguit d'activitats esportives i culturals que dia a dia omplen la plaça.


És un blog entranyable i inspirador. Esperem que, així com també creu el col·lectiu, la iniciativa resulti contagiosa i, mica a mica, el ciutadà recuperi l'espai que li pertany.
.J

No hay comentarios:

Publicar un comentario