sábado, 12 de mayo de 2012

Recreant cruïlles

Blog de l'Assemblea de l'esquerra de l'Eixample i entitats veïnals sobre la reivindicació de l'ús comunitari del solar "Germanetes", a Barcelona.





Recreant cruïlles és una iniciativa d'associacionisme i urbanisme participatiu, sorgida de la confluència dels interessos de les AMPAs de l'esquerra de l'Eixample i el projecte del "Camí amic" (pro-peatonalització de la ciutat), amb l'assemblea de barri sorgida del moviment del 15M del 2011. Entre els seus membres hi ha professors, alguns arquitectes, i veïns en general. La reivindicació del grup es centra en l'ús comunitari del solar a la confluència dels carrers Comte Borrell i Consell de Cent, de titularitat pública i sense ús desde fa molts anys. Des del 2006, en aquest solar de 5000 metres quadrats, que havia acollit un convent, i on es tenia la previsió de construir una sèrie d'equipaments no realitzats, hi viuen els gats i hi creixen les males herbes, a més d'usar-se com a dipòsit municipal o habitació de mals endreços. A l'espera del que determini el Pla de buits, els veïns van per feina.

El blog es dedica a una causa puntual, i és tan senzill com útil als propòsits dels coordinadors, amb un disseny mínim i auster que, però, es veu equilibrat per l`'interès dels materials que s'ofereixen. Serveix d'instrument per: exposar la història del solar i els plans municipals incomplerts; oferir els materials urbanístics de l'Ajuntament, aquells d'elaboració pròpia, informacions sobre les superilles a Barcelona, i sobre la xarxa d'equipaments al districte; anunciar les convocatòries de tallers participatius, reunions (amb periodicitat setmanal) i festes al carrer (com una els darrers 11 i 12 de maig); mostrar audios amb opinions dels veïns, i recollir comentaris d'interessats.

Així, per exemple, a l'apartat Documents  es recullen tant els PADs (Plans d'Actuació del Districte) de diferents convocatòries, com alguns dissenys que són el resultat dels tallers participatius (realitzats a la Casa Golferichs, un edifici del barri que anys enrere també havia estat motiu de reivindicació veïnal). També es pot accedir a alguna documentació sobre les Superilles , les grans àrees peatonalitzades que a Barcelona ja s'han implantat en algunes parts (la Ribera, Gràcia...) i que es reivindiquen també per a l'Eixample (de fet, l'Ajuntament ja va aprovar una proposició per impulsar-les, però tot plegat ha acabat en una via morta).

Des del grup es llença una proposta més àmplia, per repensar el model urbà de movilitat, es defensa la peatonalització d'un de cada tres carrers de l'Eixample, i en concret dels carrers Consell de Cent (de l'escola Joan Miró al carrer Urgell) i de Comte Borrell. Recreant cruïlles també té el suport i col·labora amb grups i entitats com Promoció del Transpor Públic (PTP), el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL)  i Barcelona Camina (BAC), que vindria a ser el RAC dels vianants.


No hay comentarios:

Publicar un comentario