martes, 8 de mayo de 2012

TxP Todo por la praxis

Arquitectura de guerrilla, manuals d'autogestió espaial i disseny de codi obert. Molt actius en tallers, trobades i solars buits, TxP és un dels col·lectius d'activistes urbans de referència a nivell estatal.


Todo por la praxis és un col·lectiu que funciona desde 1999, i que fou constituït el 2007. És un dels col·lectius d'activistes d'arquitectura i ciutat més actius i influents de l'estat. Forma part de la xarxa d'Arquitecturas Colectivas, treballen en "codi obert" (col·laboren amb altres grups i associacions, fomenten la participació i donen a conèixer processos i resultats per tal que se segueixi l'exemple o s'apliquin models) i basen el seu treball en l'activitat multidisciplinar (arquitectura, art, antropologia, dret...) orientada a l'"arquitectura de guerrilla", que proposa nous mètodes i solucions sobretot en l'espai públic. Si els dissenys que proposen en tallers i trobades són, moltes vegades, efímers, les reflexions de fons rere aquests volen anar a l'arrel dels problemes urbans.

A part de la seva web, compten amb Blog, Facebook i Twitter. A la web, la pàgina d'inici informa de notícies i projectes actuals o recents, i organitzen els continguts en els apartats principals de: proyectos, talleres, videos. Per comprovar la diversitat d'àmbits d'actuació, entre els projectes hi ha des d'aportacions d'espais de descans amb materials reciclats i reutilitzables a fires d'art (La Otra de Bogotá) a intervencions en l'espai públic de territoris marginals (La Cañada Real), i passant per propostes gairebé humorístiques (com els wikitankers, uns dispositius amb utilitats diverses en contenidors d'escombreries tunejats).  Els apartats de Tallers donen a conèixer el resultat d'activitats ja passades (com el Taller jurídico al solar Corona de València, el juliol del 2011), o el calendari i el programa de les futures. Els videos mostren activitats desenvolupades pel col·lectiu mitjançant resums molt ben muntats, i entrevistes a personatges i activistes d'altres grups, que extenen la crítica i la reivindicació a àmbits propers (Basurama, La Fiambrera Obrera, V de Vivienda...). 

Codi 7 és una de les darreres activitats en les que han participat (en col·laboració amb Straddle3), en el marc del projecte iD Barri BDN Importa Export, al Gorg de Badalona, on han analitzat el cas d'uns solars en desús (amb uns equipaments públics pendents de construcció dedse fa anys) i on han dissenyat un equipament mòbil (per donar suport a manifestacions, okupacions de solars, reunions a l'espai urbà o altres activitats puntuals).

D'entre les seves aportacions amb més ressò i seguiment, destaca la guia pels Vacíos Urbanos Autogestionados, un manual que assessora en la detecció i la reactivació de solars en desús, públics i privats, per part de qualsevol col·lectiu amb programes d'activitats comunitàries (o sigui, ni públiques ni privades).

No hay comentarios:

Publicar un comentario