lunes, 7 de mayo de 2012

Recetas urbanas

Pròtesis arquitectòniques, relectures de les normatives i activisme urbanístic, a la web del sevillà Santiago Cirugeda.






Recetas urbanas. Santiago Cirugeda és un arquitecte sevillà que en algun moment de la seva formació va passar per Barcelona. Es dedica, desde mitjans de 1990, a promoure "estratègies subversives" en el camp de l'arquitectura, l'urbanisme, l'art i el disseny. Va donar-se a conèixer amb els seus "andamios" (1998), unes pròtesis que allotjava entre les viviendes i el carrer, i que ampliaven el volum domèstic edificat gràcies a una interpretació acurada i enginyosa de les normatives (normalment, treballa en col·laboració amb advocats).

El seu web Recetas urbanas és un compendi dels seus projectes des de mitjans dels anys noranta, amb propostes teòriques i, sobretot, realitzades o practicades, que van des de programes i instruccions constructives i legals per dur a la pràctica Vivendas en azoteas, a intervencions més properes a la performance i el land art. També té propostes de projecte arquitectònic, normalment amb materials i processos de treball no convencionals, on l'objecte de disseny i d'estudi solen ser espais per a la promoció cultural, i l'activitat comunitària (tot i que també ha dissenyat espais per a l'art més convencionals).

La web té un disseny simple i impactant, amb un fons groc, blanc i negre, i una organització clara per temes/tipus de projectes, en un índex que inclou referències com: Estrategias subversivas de ocupación urbana; Vivienda; Arquitecturas colaborativas; camiones contenedores colectivos, entre d'altres. En clicar sobre una de les referències, se'ns obre l'índex de projectes i propostes. L'estructura i l'ordre dels materials es repeteix: cadascun dels projectes/propostes/accions s'explica mitjançant dues columnes, una dedicada al text/documents, l'altra als plànols i fotos.

La pàgina està en un sol idioma, i no permet fer comentaris. Però inclou el mail del despatx, per si es vol contactar amb l'arquitecte (que sol respondre les preguntes o sugerències).
  
A l'apartat d'enllaços, hi ha una llista d'alguns dels blogs i webs més interessants, a nivell estatal, en l'àmbit de l'activisme urbà i arquitectònic i el disseny participatiu (hacktitectura, sostre cívic, la matraka cultural...).
També són interessants els links a webs amb àrees temàtiques semblants de l'estranger,  de dissenyadors relacionats o que apliquen les Recetas Urbanas (com els contenidors tunejats d'Oliver Bishop). Bona part del contingut de la pàgina, va ser editat en format llibre, a l'editorial tenov.

No hay comentarios:

Publicar un comentario