miércoles, 9 de mayo de 2012

Theatres at risk

L'Observatori de Teatres en Risc és una plataforma de recerca i denúncia dedicada als edificis teatrals tancats, abandonats, en perill i/o desapareguts.





Fundat el 2007, en el marc de la Quadriennal d'escenografia i arquitectura teatral de Praga, l'Observatori de Teatres en Risc és una plataforma de denúncia i un grup de recerca dirigit per l'arquitecte i professor de l'ETSAB Antoni Ramon Graells. Va néixer per recollir informació i documentació, i llistar i posar en valor, les arquitectures teatrals que es trobaven amenaçades. De fet, a la Quadriennal de Praga van presentar un treball sobre un edifici desaparegut, el Teatre-Circ Apolo de Vilanova, que després d'anys d'abandonament havia estat víctima d'un incendi. Amb el temps, ha anat recopil·lant i fent-se ressò d'altres casos de teatres en risc, a Catalunya, l'estat i l'estranger, i en ocasions la recerca ha anat paral·lela a una implicació més propera amb les arquitectures amenaçades i les campanyes de defensa del patrimoni, com és el cas de La Violeta a Gràcia.  

Ens els darrers anys, a la tasca de recerca i denúncia de teatres en risc s'hi han sumat altres, incloses com a línies de treball de l'Observatori d'Espais Escènics (OEE). En aquest Observatori, entre altres activitats com la projectació i l'assessorament de teatres i grups, s'hi estudien també els teatres d'entitats (com ateneus i cooperatives), l'activitat escènica en espais no convenccionals (arquitectures reciclades i espais conquerits per al teatre), i s'engeguen projectes de recerca sobre Plans Funcionals. L'activitat de l'Otr ha estat guardonada amb el Premi de la Crítica Serra d'Or 2012 (com a "aportació més interessant" en l'àmbit de teatre).

La pàgina d'inici de l'Otr té un apartat de notícies i un llistat amb alguns dels teatres en risc catalogats, en els que es pot clicar i accedir a fitxes i documentació gràfica diversa. També informa de les activitats i produccions del grup. En els diferents apartats (Archive i Laboratory), es pot accedir als reportatges i estudis sobre teatres en risc, recuperats i als estudis sobre arquitectura, arts escèniques i ciutat. Hi ha una barra amb els resums dels capítols, una imatge i un link per accedir al capítol sencer, a la manera dels blogs. A l'apartat de Laboratory, per exemple, hi trobem un reportatge sobre el grup tearal extraescènic Rimini Protokoll, o un reportatge sobre la història d'un dels centres de l'underground barceloní, l'Antic Teatre del carrer Verdaguer i Callís. A l'apartat d'Archive, podem accedir a un dels capítols principals de la web, l'Arxiu històric de teatres de Barcelona (una cartografia cronològica dels edificis teatrals a la ciutat), i també a algunes recerques desenvolupades recentment, com (Altres) espais per a l'escena i Espais teatrals d'entitats. Alguns dels treballs inclosos a Archive i Laboratory es poden aconseguir en format llibre, amb les publicacions Late i Ate, amb el sistema "print on demand".

Cal destacar també la galeria que la web té a Flickr, i sobretot la possibilitat d'interactuació i participació amb l'apartat Get involved, que convida els usuaris a informar sobre altres casos de teatres en risc, enviar materials, i donar suport i participar de les activitats del grup.







No hay comentarios:

Publicar un comentario