sábado, 19 de mayo de 2012

Jane's Walks


Els "walking tours" de Jane's Walks, inspirats en les idees, els mètodes i els treballs de Jane Jacobs, s'ofereixen a qui vulgui organitzar-los com a activitat de cohesió social i eina de coneixement crític del medi urbà.


Segons Jane Jacobs, l'autora de l'influent llibre The Death and Life of Great American Cities (publicat el 1961), calia "sortir al carrer i caminar" si es volia esbrinar el que funcionaria "a les nostres ciutats", enlloc de "quedar-se mirant les ciutats jardí suburbanes, manipulant maquetes a escala, o inventant ciutats de somni". Jane's Walks és una organització de "free neighbourhood walking tours" que pretenen seguir les idees i la sensibilitat de la urbanista, basada en la lluita contra la desfeta de les comunitats locals i la defensa dels espais de qualitat, que propiciin l'intercanvi i la trobada. L'objectiu dels Walks és "posar la gent en contacte amb el seu entorn i amb els altres" i oferir-se com a eina de cohesió i coneixement a qui vulgui dur l'activitat a la seva ciutat. Activisme i lleure, urbanisme i participació, observació i exercici físic, s'uneixen en aquesta iniciativa que va nèixer el 2007 i té la seu a Toronto, ciutat d'adopció de Jacobs (qui va nèixer a Nova York el 1916).

Són moltes les ciutats de tot el món que en els darrers anys han acollit passejades. Barcelona és una d'elles, i el segon Jane's Walk a Barcelona, el 5 de maig del 2012, va recórrer el barri de Porta, a Nou Barris, i va servir per conèixer tant les iniciatives d'horts urbans com les cases barates i la vida quotidiana de l'àrea.   

La webpage de l'organització és molt atractiva, tant pel que fa al grafisme i als colors, com per la facilitat amb la que apareixen i es destaquen les diferents seccions. En un primer encapçalament, hi ha el mapa de les ciutats que organitzen o han organitzat passejos, i uns menús desplegables on es detallen les diferents figures que fan rutllar l'engranatge dels Jane's Walks: Walk leaders, City organizers, i la comunitat, en la que hi trobem voluntaris i donants. També, l'edició per a escoles de les passejades. La interactivitat funciona a través del Newsletter, del cercador de passejades i ciutats, i de l'apartat de feedback, on es poden pujar imatges i comentaris sobre les experiències concretes.  És especialment interessant la recerca en torn a la Walkability, que explora la qualitat dels espais urbans, la seva permeabilitat i la possibilitat de ser recorreguts pels vianants.

A la secció "50 years of The Death and Life of Great American Cities" responen, mitjançant l'explicació de la trajectòria de Jacobs i les seves idees principals, com Jane Jacobs va passar de ser una escriptora de magazines i ama de casa, a ser una influent urbanista. Trobem també una entrevista a Chris Winter, director executiu del Conservation Council Ontario, i qui va idear els Jane's Walks com a forma d'homenatjar-la. A "Jane Jacobs audiotours" es pot escoltar i descarregar una explicació que diferents persones, inclosa Jacobs, fan del barri The Annex, a Toronto, on ella va viure del 1960 fins la seva mort, el 2006. A la secció "Organize your city" hi trobem els principis de l'organització Jane's Walks, les condicions i serveis que ofereix per als grups que organitzin passejos per ciutats, i informació sobre l'App (que, però, al 2012 només és accessible al Canadà).  

No hay comentarios:

Publicar un comentario