domingo, 27 de mayo de 2012

Encajes urbanos

Un grup de dones arquitectes de València, les "encajeras", informen al seu blog sobre plans i activitats per reactivar solars en desús, tornar als terrats i treballar en xarxa amb col·lectius preocupats per l'espai públic.




Encajes urbanos és una associació de dones arquitectes titulades i residents en la seva major part a València. Mantenen un blog on informen de les seves activitats i recerques, i estan actives amb col·laboracions amb altres col·lectius amb objectius coincidents, com ara Comboi a la fresca i el projecte del Solar Corona a València, o les actuacions al barri Velluters. Han col·laborat també amb Sostre cívic (Barcelona) i Recetas urbans (Sevilla), entre altres.

Entre les seves propostes més recents, destaca la de Sistema Solar, de reactivació de solars, amb un programa interessant que observa la necessitat de crear un arxiu de casos, i sobretot perquè ha estat repensat a causa de la imminència de la posada en marxa del Pla de buits de l'Ajuntament de Barcelona, i de l'actualitat del Solar Corona a València o del solar Germanetes a Barcelona. 

Un altre projecte d'Encajes Urbanos, és el d'Azoteas Colectivas, que vol posar en valor l'espai i la vida als terrats de la ciutat, i promoure'ls com a lloc d'activitat i trobada. L'associació va posar en marxa, l'any passat, conjuntament amb el Colectivo Aoskuras (Pamplona) i amb la col·laboració de Recetas Urbanas (Sevilla) i LaMatraka (Sevilla), una enquesta a la ciutadania per esbrinar la relació i els usos de la gent als terrats dels seus edificis. Una activitat nocturna al terrat de l'edifici del centre cultural Octubre de València va servir, el juliol del 2011, per mostrar els resultats de l'enquesta i fer-hi un concert. El projecte va ser seleccionat per al III fòrum Arquia/próxima 2012.

El blog de l'associació, que és actiu des del 2010, és molt senzill i auster en el disseny, i es limita als projectes del grup, amb algun material adicional d'articles i fotografies que els complementen. Les seves seccions són: Inicio (amb els posts recents, com per exemple el text "Reflexiones de una reciente mamá", o una tria de frases de Jane Jacobs sobre les voreres i els carrers), Encajeras (amb informació de les membres del col·lectiu), Manifiesto, i Encajando (on s'informa dels treballs en curs i passats, com el Concurs ImaginaVelluters, el Taller de Masoveria urbana, o el Taller de fotografía en el barrio de Natzaret: arquitectura i política).   

Darrerament, Encajes urbanos ha participat en els cicles de reflexió barcelonins Estacions Transformadores i Àmbits de reflexió, aquest darrer promogut per l'Agència de Suport de l'Arquitectura de Barcelona (AAAB).

No hay comentarios:

Publicar un comentario